TAVASZI FELTÖLTŐDÉS 

-

tavaszi fáradtság helyett

Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor mindannyian a saját bőrünkön, szervezetünkön tapasztaljuk a klasszikus tavaszi fáradtság jeleit. Ismerjük jól az érzést: csökken az energiaszint, csökken a jókedv, fogy a lendület, pedig tudjuk, hogy hamarosan itt a tavasz, el lehetne kezdeni pörögni, végre ki lehetne mozdulni, csak éppen egy kis lendület hiányzik hozzá.

A tél során a szervezet felhasználja azokat a vitamin raktárakat, amiket sikerült a nyári-őszi időszakban eltárolni. Az elmúlt hónapokban nagyon nehéz volt megfelelő mennyiségű vitaminhoz hozzájutni. Egyre kevesebb fajta és egyre kevésbé vitamindús zöldség került az asztalra, a saláták helyét átvették a klasszikusan melegítő hatású nehezebb egytálételek, tartalmasabb fogások. Ráadásul napfényből sem jutott túl sok idén télen, így a D-vitamin raktárak is kiürültek. A tüneteket mindenki ismeri. És azt is tudjuk jól, hogy mi a teendő… itt az ideje a tavaszi feltöltésnek. De hogyan?

A tavaszi feltöltődést három oldalról érdemes megközelíteni.

 Feltöltődés a testnek 

Itt tipikusan a vitaminraktárak újratöltéséről van szó. Érdemes végre búcsút inteni mindannak, ami egy kicsit egészségtelen volt ugyan, de annyi kényeztetést adott a téli hidegben, hogy elnéztük magunknak. Ideje váltani, és belekezdeni az új életmódba, ledobni azt a pár fölös kilót, és színesebb, szagosabb, vitamindús ételek után nézni. Nem vagyunk könnyű helyzetben, hiszen a friss primőrök megjelenésére még várni kell, ha esetleg találunk új paprikát, paradicsomot, uborkát, salátát, hát egyrészt méregdrágán vehetjük meg őket, másrészt pedig a színükön és az ízükön is érezzük, hogy messziről érkeztek, és nem a hazai nap érlelte őket vitaminokban gazdagra. Senkit sem beszélnénk le a zöldség- és gyümölcsfogyasztásról, mert az import is jobb, mint a semmi. Érdemes átgondolni, hogy az átmeneti időszakban, amíg a hazai primőrök nem elérhetőek, keressünk valami egészséges plusz megoldást.

1. tipp:

Nem ördögtől való megoldás a téli-tavaszi hónapokban jó minőségű vitaminkészítményekkel pótolni, ami a természetből hiányzik. Mivel ilyenkor extra vitaminra van szükség, válassz nyugodtan olyan komplex vitamin és ásványi anyag készítményt, amivel elindítod a napjaidat!

2. tipp:

Csak színesen! Minél élénkebb színe van egy ételnek, annál valószínűbb, hogy megtalálod benne a vitaminokat, falvonoidokat és antioxidánsokat. Ezeket általában élénk színekbe öltözteti az anyatermészet, hogy könnyen felismerd őket. Tudom, a töltöttkáposzta is szép színes étel, de itt most inkább arra biztatunk, hogy a zöldségek, gyümölcsök közül válaszd azt, amelyiknek szebb, élénkebb a színe.

3. tipp:

Bőven találsz olyan élelmiszereket, amik tartalmaznak elegendő vitamint, és ebben az időszakban is könnyen elérhetőek. Ilyenek például az olajos magvak, amikből napi egy kis marék fogyasztásával is megkezdheted a töltekezést. Cseréld le a reggeli péksüteményt vagy a délutáni csoki-keksz nasit egészséges magkeverékre!

4. tipp:

Kezdj el mozogni! Fáradtan, a kinti mínuszok idején persze nem az lesz az első gondolatod, hogy de szívesen lefutnék 5 kilométert, de keresd a lehetőséget, hogy ha egy kis napfényt látsz, legalább fél órát kint tudj tölteni a szabadban, könnyed mozgással! A napfény D vitaminnal tölt fel, ami szükséges a csontoknak, az izmoknak és az immunrendszernek egyaránt. És meg fogod látni: a mozgás nem viszi az energiádat, hanem éppen energiát ad.

 Feltöltődés az agynak 

Nem csak a test fárad el tavaszra, ilyenkor valahogy nehezebbé válik a koncentrálás, nem jönnek az új ötletek, pedig beindul az év, gőzerővel pörögnek a projektek a munkahelyen. Topon kell lenni, nincs helye az alibizésnek. Az agyadat elsősorban jó minőségű szénhidráttal és többszörösen telítetlen zsírsavakkal tudod felturbózni.

5. tipp:

Lassú felszívódású szénhidrátokat válassz! Az egyszerű szénhidrát (cukor, csoki, tészta, keksz) gyorsan feltölt energiával, de ugyanilyen gyorsan le is merülsz tőlük. Ráadásul a szervezet könnyen alakítja őket zsírrá. Az összetett szénhidrát (teljes kiőrlésű kenyér, zabpehely) a jó megoldás, mert hosszú távra biztosítja az energiát. Vagy azok az ételek is jók, amik szénhidrátot és fehérjét is tartalmaznak egyszerre, így lassabban hasznosulnak, és végül nem rakódnak le zsírként.

Itt jönnek újra képbe az olajos magvak, amik a bennük található fehérjének köszönhetően lassú felszívódású szénhidrátot jelentenek, így hosszú távra adnak energiát a gondolkodáshoz. Ráadásul bennük vannak azok az egészséges zsírok is, amik szükségesek az agyadnak, és egyben a zsírban oldódó vitaminok (ilyen az A, D, E és K vitamin) hasznosulásához. Ugye emlékszel, hogy a D vitamint most leginkább (szó szerint) a napfénnyel tudod magadba szívni? De most már azt is tudod, hogy ahhoz, hogy be is épüljön, és a hasznodra váljon, szükséged lesz az egészséges zsírokra, amit megtalálsz az olajos magvakban.

 Feltöltődés a léleknek

Nem lehet úgy életmódot váltani és egészségesebb fokozatra kapcsolni, ha mindez csak a lemondásról szól, és nem tölti a lelked.

6. tipp:

Éld meg pozitívan a tavaszi feltöltődést! Tudd, hogy most valami jót teszel magaddal! Legyél büszke minden egyes elhagyott rossz tulajdonságra, és minden kihagyott üres kalóriára!

7. tipp:

 Kényeztesd magad!

Menj el szaunázni, szépségszalonba, csináltass egy új, laza, tavaszi frizurát, vagy fizess be masszázsra, ha megteheted! Próbálj ki valami újat, iratkozz be egy tanfolyamra vagy az edzőterembe! A kényeztetés része, ha színes ételeket választasz, ha kimész napfürdőzni, ha megtalálod azokat az egészséges ételeket, amiket egyben élvezni is tudsz.

A tavaszi feltöltődésben mi is tudunk segíteni Neked, hiszen a Dióhéj nassokat éppen azért találtuk ki, hogy könnyű, tápláló, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag nassot kínáljunk. Olyat, ami jó neked. És olyat, ami változatos fűszerezésével, izgalmas édes és sós ízeivel éppen a kényeztetést fogja nyújtani, miközben tökéletesen beilleszthető a diétádba, vagy a tavaszi töltekezésbe.

Győzd le a tavaszi fáradtságot, töltődj a Dióhéj nassokkal! Hogy ne legyen gondod a mindennapi egészséges finomságra, megrendelheted egy hétre, vagy akár egész hónapra előre!
 

Válogatok a Dióhéj finomságok közül!