Ösvény-mix a hátizsákodban

A túrázás a természet szeretete mellett az egészséges életmódról és a teljesítményről szól. Éppen ezért fontos a komoly túrázók számára, hogy minden részlet, a felszerelés minden eleme egyszerű, funkcionális, jól használható és praktikus legyen. Mert amikor helyt kell állni az ösvényen, a figyelmet már maximálisan a cél teljesítésére kell összpontosítani. A felszerelésedet minden bizonnyal már előkészítetted, átvizsgáltad, vagy már használod is. És mi van az élelmiszerrel, amit magaddal viszel?

 

A túra eredménye szempontjából egyáltalán nem mindegy, mit eszel menetelés közben. Az étel legyen könnyen, gyorsan fogyasztható, praktikusan elcsomagolható, kis adagokra szétosztható, finom, tápláló és energetizáló.

Angolul Trail-mixnek (ösvény-mixnek) is nevezik az olajos magvakból készített keverékeket, ami a rendszeres túrázók egyik legkedveltebb eledele külföldön.

Az olajos magvak ideális megoldást jelentenek akár rövidebb túra közben, akár egy maratoni kaland során. A bennük megtalálható szénhidrát a viszonylag nagy mennyiségű fehérjének köszönhetően lassú felszívódású. Ezt számodra egyenletesebb vércukorszintet és hosszabb energiaellátást biztosít, mint ha egyszerű szénhidráttal turbózott élelmiszert fogyasztanál. Ha túra közben a csokoládéra vagy más gyors felszívódású nassra voksolsz, az energia hirtelen elönti a szervezeted, de a gyors felpörgést egy idő után rohamos vércukorszint-csökkenés követi, ami enerváltsághoz vezet, és veszítesz a teljesítményedből. Minél lassúbb felszívódású szénhidrátot választasz, annál egyenletesebb és hosszabb az energiaellátottságod, ami végső soron kiegyensúlyozott teljesítményt biztosít.

Az energiapótlás mellett nagyon fontos, hogy a túrázás során pótold a szervezetben felhasznált vagy pl. a verejtékkel/vizelettel kiürülő ásványi anyagokat, vitaminokat. Az olajos magvak ezeket széles választékban tartalmazzák. Az eltérő vitamin-tartalom miatt érdemes egyszerre többféle magvat együtt fogyasztani, hogy a bennük található vitaminok és ásványi anyagok kiegészíthessék egymást, és segíthessék egymás felszívódását. 

Az olajos magokban található B-vitamin komplex például nagyon jót tesz az idegrendszernek, az emésztésnek, és jótékony hatással van a koleszterinszintre. Az E-vitamin antioxidáns hatású, védi a sejteket a káros oxidációs folyamatoktól. A kalcium az egészséges csontok fontos alkotórésze, főként a bennük szintén megtalálható magnéziummal kombinálva. A kálium szerepe vitathatatlan az idegi átvitelben és az erek összehúzódásában. Ez pedig hasznos a sejtek oxigénellátásában, és komplex segítséget nyújt az idegrendszer működéséhez. Az olajos magvakban természetesen megtalálható egészséges, többszörösen telítetlen zsírsavak biztosítják, hogy a zsírban oldódó vitaminok könnyen hasznosulhassanak a szervezetedben.

Az olajos magvak remek vasforrást jelentenek. A vas a vérképzésben játszik fontos szerepet, és segíti az oxigénszállítást. Erősíti az immunrendszert, energetizál. A vas felszívódását és hasznosulását nagyban elősegíti a párhuzamosan fogyasztott réz, ami szerencsére szintén megtalálható a magkeverékben.

A jól megválogatott Trail-mix rosttartalma támogatja az emésztést, telít, de nem nehezíti el a gyomrot, csökkenti az éhségérzetet.

A Dióhéj magkeverékek ideális ösvény-mixek. Praktikus, 40g-os kiszerelésük egy jó maréknyi csemegét tartalmaz válogatott magokból, változatos fűszerezéssel. Kis helyen is elférnek, akár menet közben is egyszerűen fogyaszthatóak, 400-600 kalóriát tartalmaznak, ami akár két-három órára is ideális energiaforrást jelent. Hozzáadott színezéket, tartósítószert, mesterséges adalékanyagot nem tartalmaznak, ezért természetes energiaforrást jelentenek.

Gondoskodj a túrázás során a megfelelő táplálék-bevitelről a Dióhéj hasznos magkeverékeivel! Dobj be egy-két zacskóval a hátizsákba túra előtt, sőt tárazz be egy 10-es csomagot, hogy jó előre biztosítsd a megfelelő táplálékot, és már tényleg csak a túrázásra kelljen koncentrálnod! A Dióhéj a Te hátizsákodból sem hiányozhat.

VESZEK DIÓHÉJAT