Dióhéjblog

Dióhéj a táskában? Dióhéj a táskában?

Minden komoly túrázó számára elsődleges a praktikum és a minőség, ha a felszerelésről van szó. Mert amikor helyt kell állnod az ösvényen, már tényleg csak a teljesítményre szeretnél koncentrálni. És az is nagyon fontos, hogy mit viszel magaddal az útra enni.
Mi is az az ösvény-mix? Mi is az az ösvény-mix?

A túrázás a természet szeretete mellett az egészséges életmódról és a teljesítményről szól. Éppen ezért fontos a komoly túrázók számára, hogy minden részlet, a felszerelés minden eleme egyszerű, funkcionális, jól használható és praktikus legyen. Mert amikor helyt kell állni az ösvényen, a figyelmet már maximálisan a cél teljesítésére kell összpontosítani. A felszerelésedet minden bizonnyal már előkészítetted, átvizsgáltad, vagy már használod is. És mi van az élelmiszerrel, amit magaddal viszel?

7+1 érv az aszalt gyümölcsök mellett 7+1 érv az aszalt gyümölcsök mellett

Sokszor halljuk, hogy ajánlott aszalt gyümölcsöket fogyasztani, de hogy miért is, abban már nem vagyunk annyira biztosak. 7+1 pontban összeszedtük Nektek, hogy szerintünk mi olyan jó az aszalványokban.
Tápláld az agyad! Tápláld az agyad!

Munkahelyi stresszkezelés Dióhéj módra: Ne érd be a kommersz megoldásokkal, pörgesd fel magad jótékony hatású magkeverékeinkkel!
„Ez isteni!” – a legboldogabb pillanatok a legjobb visszajelzésekből fakadnak „Ez isteni!” – a legboldogabb pillanatok a legjobb visszajelzésekből fakadnak

Bevallom, nem számítottam rá, hogy ennyire nehéz vállalkozni. Sokszor elbizonytalanodom: tényleg kell ez nekem? – aztán mindig érkezik egy olyan visszajelzés, dicsérő szó vagy pozitív kritika, ami feltölt legalább addig, hogy a következő nehézségeket épp ésszel átvészeljem.
Hogyan (nem) lettünk piaci kofák? Hogyan (nem) lettünk piaci kofák?

Idén már szinte egyáltalán nem megyünk vásárra vagy kézműves piacokra, legfeljebb szakkiállításokra. Tavaly viszont szinte minden hétvégét valamilyen vásáron töltöttük, és bár olykor hihetetlenül szórakoztató és különleges élmény volt, összességében egyikünk se bánja, hogy ilyet nem csinálunk már.
Tavaszi nagytakarítás... avagy miért buknak el az újévi fogadalmak? Tavaszi nagytakarítás... avagy miért buknak el az újévi fogadalmak?

Hagyományosan Szilveszter a „NAGY FOGADALMAK” (igen, így, csupa nagybetűkkel) ideje. Január első napjaiban megtelnek a konditermek, hirtelen úgy érezzük, hogy van értelme csillagászati összegeket költeni vitaminokra, és megnövekszik a zöldségesek forgalma is. Emberek tömegei fogadják meg ilyenkor, hogy most aztán elég a lustaságból, a zabálásból, ideje új életet kezdeni. A konditermek forgalma márciusban mégis rohamosan csökken (lejárnak a januárban vett bérletek, és valahogy nem újítódnak meg), és mintha mindenki kezdené elfelejteni mindazt, amit előző év végén szentül megfogadott.
Egy szem mandula a kezedbe Egy szem mandula a kezedbe

Hogyan is kerül hozzánk, majd a kezedbe egy szem mandula? Hosszú utat jár be, hogy finom falat legyen belőle.
Tökmag – Tényleg tök jó Tökmag – Tényleg tök jó

Általában az olajos magokról elmondható, hogy rengeteg olyan egészséges hatóanyagot tartalmaznak, amik fontosak a szervezeted számára. A tökmag még az olajos magok között is kiemelkedő ilyen szempontból, mert annyi jó tulajdonsággal rendelkezik, amivel több oldalnyi anyagot tartalmasan meg lehetne tölteni. Téged most mégis megkíméllek a hosszas felsorolástól, és igyekszem kiemelni azokat a hatásokat, amik a mindennapi élet során fontosak lehetnek a számodra.
Indul a mandula... Indul a mandula...

A mandula a leggyakrabban használt olajos mag a Dióhéj termékekben. És az egyik legismertebb olajos mag hazánkban. A marcipán egyik fő alapanyagát adja, de sokan főleg süteményekben, darálva vagy szeletelve találkoznak vele. Pedig sósan-fűszeresen is isteni…

A legtöbben meg is elégszenek azzal, hogy a mandula finom. De az egészséges táplálkozás hívei és a táplálkozási szakemberek ezen felül egy sor racionális érvet is fel tudnak sorakoztatni a rendszeres mandulafogyasztás mellett. Nézzük meg, mi mindent nyersz vele, ha a mandulát a mindennapi táplálkozásod részévé teszed!

Tévhitek az olajos magvakkal kapcsolatban Tévhitek az olajos magvakkal kapcsolatban

Én is emberből vagyok. Vannak időszakaim, amikor rákattanok egy-egy nassra, sütire, csokira. Akkor nap nap után ugyanazt eszem, rendszerint nem is keveset. És ha ezt pár napig művelem, és elég nagy mennyiségben, előbb-utóbb jönnek a mellékhatások: pöttyök az arcomon, kis súlyfelesleg stb. Ekkor nagy nehezen lemondok a finomságról, amíg nem jön a következő hullám. Ismerős a történet? Onnan gondolom, hogy ismerős lehet, mert gyakran hallom ugyanezt másoktól is. Az olajos magvakkal kapcsolatban is előjönnek a félelmek: „pattanásos leszek tőle, tele vannak zsírral” stb. Nézzünk egy kicsit a dolgok mögé, és nyugodjunk meg: az olajos magvak igenis beilleszthetőek az egészséges étrendbe.
Miért versek? Miért versek?

Azon túl, hogy különleges vagy kissé szokatlan alapanyagokból igazán egyedi ízvilágokat alkotunk, legtöbbször a versidézetek és a költői ihletettség kelt maradandó benyomást a Dióhéjak kapcsán. „Miért a versek? Honnan a költői kötődés?” – teszik fel gyakran a kérdést. Ebben a bejegyzésben versinspirációk keletkezésének hosszú hátterét mutatom meg.
A kemenceajtó mögött A kemenceajtó mögött

Ebben a rovatban egy kis betekintést szeretnénk adni Neked az ínyencségeink készítésének folyamatába, arra invitállak, hogy kukkants be a kemenceajtónk mögé.

Egyedi technológiát fejlesztettünk ki a magkeverékek pörkölésére és a fűszerezésre. Tulajdonképpen nem egy bonyolult folyamatról van szó, de pár spéci dolgot kikísérleteztünk, hogy még finomabb legyen a végeredmény. Szóval jól figyelj, csupa üzleti titkot tudhatsz meg most. :) 

Toszkána. Göndör Fellegek saláta Toszkána. Göndör Fellegek saláta

Szupergyors és különleges ebéd a saláta extrákkal. Most a Toszkána. Göndör Fellegek salátát mutatom be, a fantázianevét az extra hozzávalóról kapta, az egyik DIÓHÉJ magkeverékről. Imádom az ilyen recepteket, mert amellett, hogy egészségesek, végtelen variációban készíthetők el bárhol, bármikor pár perc alatt.
Hogyan is indult el a Dióhéj? Hogyan is indult el a Dióhéj?

Dióhéjban: nehezen. Az ötlet maga az első pörkölés előtt másfél évvel pattant ki Daniella fejéből, de aztán csak egy évvel később jutottunk el oda, hogy belevágunk. Mindketten felmondtunk, és majdnem tökéletes időzítéssel 2015. januárjában teljes állásban belevágtunk az egészbe. Persze innentől jött a neheze – ezt tudtuk, csak azt nem, hogy mennyire.
Nassolás helye és szerepe a hétköznapokban Nassolás helye és szerepe a hétköznapokban

Odafigyelsz, mit reggelizel. Terv szerint ebédelsz, megfontoltan vacsorázol. Ügyes vagy, figyelsz a táplálkozásra. És akkor jön a kolléga, a barát, a barátnő: „Kérsz egy kocka csokit?” – ismerős a történet?
Egészséges nassok kontra egészségtelenek Egészséges nassok kontra egészségtelenek

Ha betartottad a diétádat, ha a fő- és mellékétkezéseid nem tartalmaztak semmi kilengést, akkor te is megengedhetsz magadnak egy kis jutalmat, akár minden nap. Csak nem mindegy, hogy mi csábít, és minek engedsz.
Zsírok szerepe a táplálkozásban – valóban károsak? Zsírok szerepe a táplálkozásban – valóban károsak?

A zsírok évszázadok óta szerves részét képezik a magyar konyhakultúrának. Nehezen tudnék olyan hagyományos magyar készételt említeni, aminek a receptje nem úgy kezdődik, hogy „forrósíts fel 2 evőkanál zsiradékot, és futtass meg rajta…” nos… bármit. Az utóbbi években népszerűvé vált reform és egészséges táplálkozás szkeptikus a zsírokkal és a szervezetre gyakorolt hatásukkal kapcsolatban, a zsiradékok kezdenek egyfajta ellenség-szerepbe szorulni. Pedig szerintem meg lehet találni a helyüket az egészséges táplálkozásban.
Azok a bizonyos olajos magvak Azok a bizonyos olajos magvak

Ételeinket rendszerint három kategóriába soroljuk aszerint, hogy melyik makronutrienst tartalmazzák meghatározó mértékben: szénhidrátok, fehérjék és zsírok. Az olajos magvakat nehéz ilyen szempontból kategorizálni, mert fajtánként eltérő mértékben ugyan, de egyaránt sok fehérjét és szénhidrátot tartalmaznak egyszerre, alacsony a GI besorolásuk. Ez utóbbi az egyik kiemelkedően értékes tulajdonságuk. A kiegyensúlyozott táplálkozás szempontjából ugyanis fontos, hogy az étkezésünk egyaránt tartalmazzon fehérjét és szénhidrátot is. 
Egészséges táplálkozás – naponta ötször?! Egészséges táplálkozás – naponta ötször?!

A munka, a hobbi, a háztartás, a család ellátása mellett nem mindig jut idő az egészséges táplálkozás kivitelezésére. Mindenkinek más az életvitele, és kevesen vannak olyan szerencsések, akik minden nap meg tudják tervezni, hogy mit esznek másnap, el is készítik, és kicsomagolva magukkal viszik az ennivalót.