Tavaszi nagytakarítás... avagy miért buknak el az újévi fogadalmak?

Tavaszi nagytakarítás... avagy miért buknak el az újévi fogadalmak?

A jelenség hátterében viszonylag egyszerű ok áll. Illetve bonyolult, merthogy lelki eredetű. Ugyan a karácsonyi „ereszdelahajam” után nagy lendülettel futunk neki az új, egészséges életmódnak, de ebben számos tényező gátol bennünket. Egyrészt ugye hideg és sötét van még januárban, így viszonylag könnyű depresszív napokat megélni. Vitaminok tekintetében vagy megmaradunk a káposztánál, a répánál, a céklánál, vagy tényleg csillagászati összegeket költhetünk egy szem íztelen paprikára, paradicsomra. Ilyenkor elég kevés az esély rá, hogy a konditeremben vigasztaljuk magunkat, hogy jobb kedvünk legyen. A csoki-süti-zsírosabb ételek háromszögében valahogy könnyebb vigasztalódni.

A másik, hogy azt gondoljuk, hogy az új évben majd minden máshogy lesz. Ám a kis karácsonyi munkaszünet után hamarosan rá kell jönnünk, hogy rajtunk kívül valójában semmi sem változott, minden ugyanúgy megy tovább: a munka nem lett szórakoztatóbb vagy könnyebb, a kollégák – úgy tűnik – nem fogadták meg, hogy jobbfejek lesznek, és a barátok is ugyanolyan problémásak maradtak (tisztelet a kivételnek).

Telnek-múlnak a hetek, és egyszercsak pluszban agyonnyom bennünket a tavaszi fáradtság. Nullázódnak az energiaraktárak és a vitaminszint, nincs energiánk, nincs kedvünk, nem tudunk koncentrálni.

Na… Pontosan ez az az időszak, amikor a legnagyobb szükség lenne (és van) az életmódváltásra. És pontosan ez az az időszak, amikor a legnagyobb esélyünk van a sikerre. Minden egybevág: tavasszal tényleg nagy változások kezdődnek. Tovább van világos, sokkal több kedve van az embernek munka után még valamit csinálni, aktívan tölteni az időt. Jobb idő lesz, itt az ideje elővenni a lengébb ruhákat. Valahogy mindenki kedvesebb, boldogabb, a legkisebb rügynek is örül.  És sokkal elérhetőbben az egészséges ételek.

Előbukkannak az új zöldségek… Nem tudom, ki hogy van ezzel… Én sikongatni tudnék, amikor először ehetek friss újhagymát vagy retket, vagy éppen megfőzhetem az első zöldséglevest új répából, új borsóval. Már nem kívánjuk annyira a zsíros, nehéz ételeket, hirtelen mindenki salátába vágyik harapni.

Táplálkozási tanácsadó vagyok, pontosan tudom, hogy sokkal több esélye van annak a sikerre, aki tavasszal fog bele az életmódváltásba.

Mert most van itt az igazi ideje.

Első lépésként kicsit többet kell mozogni, a nehéz ételek helyett könnyebbekre váltani, a csokit, sütit pedig egészségesebb nassokra cserélni.

Például Dióhéjra. A csoki és az egyszerű szénhidrátok gyorsan felpörgetnek, majd ugyanilyen gyorsan zuhan az energia- és a boldogságszintünk (azonnal valami más hirtelen nassra vágyunk, különben… grrrr…).  Az olajos magvakban megtalálható lassan felszívódó szénhidrátok hosszú távra adnak energiát. Vitaminokkal, ásványi anyagokkal látják el a szervezetet, és még a koncentrációnk is javul, köszönhetően a bennük lévő magnéziumnak. Ráadásul finomak! Igazi friss, tavaszi, energetizáló nassot jelentenek, és még a lelkiismeretfuralástól sem kell tartani (jaaaj, miért kellett már megint befalni az egész tábla csokit…).

Megszületett az elhatározás? Indulhat a tavaszi "nagytakarítás" és feltöltődés? Például finom, élvezetes, fűszeres, édes vagy sós nassokkal… Akár minden nap. Válogass a Dióhéj termékeiből, és kezdd az egészségtelen nassok leváltásával az életmódváltást! www.diohejbolt.hu

Boldog és egészséges nassolást Neked! És szép tavaszt!