kemencében pörkölt, fütölt paprikás fűszerezésű mandula · kesudió · földimogyoró – 60 g

vegán · gluténmentes · laktózmentes · cukormentes · élelmi rostban gazdag · természetes fehérjeforrás

Van egy olyan ínyencségünk, amelynek falatozása közben mindig valami kellemes melegség jutott az eszünkbe, de nem télies értelemben vett, kandalló előtti meleg, inkább valami nyár végi, utolsó tél előtti hőség. Amikor megalkottuk a „Petőfis” finomságunkat, ez is volt a célunk vele: olyat szerettünk volna megteremteni, ami fűszeres, de nem csípős, nem domináns. Találtunk egy tökéletes fűszert hozzá: a füstölt fűszerpaprikát. A Magyarországon még alig ismert ízt Spanyolországban csaknem olyan népszerűség övezi, mint hazánkban a pirospaprikát. Ehhez kevertünk még citromhéjat, őrölt oregánót, cayenne paprikát és még néhány egyedi fűszert – az eredmény: Nándi kedvenc ínyencsége!

A nyár végi hangulat annyira megmaradt bennünk, hogy az elnevezéssel mindenképp szerettük volna utalni rá. Petőfi híres költeményében, a Szeptember végénben annyira megtetszett mindkettőnek a “lángsugarú nyár” kifejezés, annak ritmusa és hangulata, hogy azt egy az egyben átvettük ehhez a magyaros ízvilágra emlékeztető mandulás-kesudiós-földimogyorós ínyencséghez.


Inspirálta: Petőfi Sándor – Szeptember végén

„Még ifju szívemben a lángsugarú nyár
S még benne virít az egész kikelet,
De íme sötét hajam őszbe vegyűl már,
A tél dere már megüté fejemet.”